Avusturya Aile Birleşimi Vizesi

7 yorum

Bu yazımda sizlere Aile Birleşimi vizesi olarak geçen, bir Avusturya vatandaşının ya da Avusturya’da sınırsız oturum veya çalışma izni sahibi olan kişilerin eşlerinin başvurması gereken vize türünden bahsedeceğim. Öncelikle Avusturya vatandaşlarının eşleri ile bu ülkede sınırsız oturum veya çalışma izniyle yaşayan kişilerin eşlerinin başvurduğu vize aynı amaca hizmet etmekle beraber aslında aynı vize değildir. Bu yazımda öncelikle iki vize arasındaki farktan bahsedip daha sonra bu vize türlerine başvururken yapmamız gerekenleri anlatacağım.


İki grubunda eşlerine “Familienangehörige” yani Türkçe “aile üyesi” diyoruz. Bu kavrama Avusturya vatandaşlarının veya oturma/çalışma izni sahiplerinin eşleri, 18 yaş altındaki çocukları ve Lebenspartnerschaft dediğimiz fakat Türk Hukukunda yeri olmadığı için bahsetmeyeceğim eşcinsel beraberlikten doğan partnerleri dahildir. Eş veya partner 21 yaşını doldurmuş olmak zorundadır.

İleride rahatça bahsedebilmek ve sizin için anlaşılırlığı arttırmak için yukarıda bahsetmiş olduğum oturma ve çalışma izinlerinin isimlerini vermek istiyorum.  Eğer Avusturya’da ikamet eden eşiniz sınırsız oturma izinleri sağlayan Daueraufenthalt EU veya  Blaue Karte EU veya Rot Weiss Rot dediğimiz çalışma iznine sahipse sizin başvurmanız gereken vize türünün adı “Rot Weiss Rot- plus” olarak geçer.  Bu vizeye sahip olmak için ibraz etmeniz geren belgeler, Avusturya vatandaşlarının eşlerinin ibraz etmesi gereken belgelerle tamamen aynıdır. Aslında iki vizenin işleyişi, prosedürü her şey aynıdır. Tek fark Avusturya’da 6 yıllık kesintisiz ikamet sonucunda Avusturya vatandaşlarının eşleri Avusturya Vatandaşlığına başvuru için hak kazanırken siz genel herkes için olan vatandaşlık kurallarına tabi kalırsınız.

Avusturya vatandaşlarının aile üyelerinin başvurması gereken vizenin adı “Aufenthaltstitel Familienangehörige”  olarak geçer.

Her iki vize türü de ( Rot Weiss Rot- plus ve Aufent.Familienangehörige)  size Avusturya’da oturum ve çalışma hakkı sağlar.

Bu vize türlerine başvurmak için hangi belgeleri ibraz etmeniz gerekir?

  • Doldurulmuş almanca başvuru formu
  • Geçerli bir pasaport
  • Biometrik fotoğraf
  • Uluslararası doğum belgeniz (Türkiye’de yaşıyorsanız İlçe Nüfus Müdürlüğünden, yurtdışında iseniz Türk konsolosluklarından ücretsiz olarak temin edebilirsiniz.)
  • Evlilik belgeniz – Heiratsurkunde (Eğer daha önce bir evlilik yapmışsanız o evlilikten olan boşanma belgeniz (Scheidungsurkunde)  de istenir.)
  • Avusturya’da yaşayacağınız evin tapusu veya kira kontratı  -Eigentumsnachweis, bestandsrechtliche Vorverträge oder Mietvertrag-  (Burada evin yaşanabilir olup olmadığına dair hukuki bir kıstas bulunmaktadır. Örneğin 13-14 yaşlarında bir çocuğunuz varsa onun için ayrı bir oda bulunması gerekir.)
  • Evin aylık aidatını gösteren belge (Aylık aidat dediğim = Betriebskosten der Unterkunft) ayrıca ev kira ise kiranın meblağını da gösteren belge gereklidir.
  • Avusturya’da bir sağlık sigortası. (Bu sigortayı WGKK dediğimiz kurumdan eşiniz çalışıyorsa onun üzerinden olacak şekilde “Mitversicherung” )
  • Eşinizin maaş bordrosu, banka hesapları ve sahip olduğu tüm gelirler gösterilebilecek şekilde aylık kanıtlamanız gereken her yıl değişen bir meblağ var. Bu meblağ 2017 yılı için 1.334,17 Euro ve eğer çocuğunuz varsa çocuk başına ekstra 137,30 Euro. Bu meblağ aylık olduğundan ve siz en az 1 yıllık vizeye başvurduğunuzdan bu paraya tekabül eden bir gelirinizin olduğunu göstermeniz gerekiyor. Devletten alınan yardımlar gelir olarak sayılmıyor.
  • Hala devam eden bir kredi almışsanız, bu kredinin de aylık ödemelerini gösteren KSV dediğimiz yerden bir belge almanız gerekiyor. (Kredi ödemeleriniz, daha önce bahsetmiş olduğum kira,aidat gibi ödemeleriniz hesaplanarak gelirinizden düşülür ve geriye kalan paranın en az 9. Seçenekte bahsettiğim meblağ kadar olması gerekiyor.)
  • Eşiniz Avusturya vatandaşıysa vatandaşlık belgesi oturma/çalışma izni sahibiyse bu vizeyi göstermeniz gerekiyor.
  • İlk başvuru için Adli Sicil Kaydınız (3 aydan eski olmamalı)

Tüm bu bahsettiğim belgeler Almanca olmalı, olmayanlar yeminli bir tercüman tarafından çevrilerek yollanmalı.

Ayrıca şu belgeler Apostilli olmalı: Doğum belgesi, evlilik belgesi, boşanma belgesi. Apostili kaymakamlıklardan rahatça ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz.

Ayrıca ilk başvurunuzda A1 seviyesinde Almanca bildiğinizi ispatlamanız gerekiyor. Bunun sonucu olarak ilk başvurunuzda 1 yıllık vize alıyorsunuz. Avusturya’da 2 yıllık ikametten sonra A2 seviyesinde Almanca bildiğinizi kanıtlarsanız 3 yıllık vize alabiliyorsunuz. Zaten Avusturya’da ikamet ettiğiniz ilk 2 yıl içerisinde A2 seviyesinde Almanca bilginizi kanıtlamanız vize anlamında bir zorunluluk. Bunun haricinde bir zorunluluk olmamakla birlikte Avusturya’da 5 yıllık ikamet sonrası B1 seviyesinde Almanca bilgisi kanıtlayabilirseniz “Daueraufenthalt EU” dediğimiz sınırsız oturum iznine sahip olabilirsiniz.

İlk vize başvurunuzu yaşadığınız yerdeki Avusturya Başkonsolosluğuna yapmanız gerekiyor. Bunun için internet veya telefon yoluyla randevu alabilirsiniz. Avusturya vatandaşlarının eşleri ilk başvurularını direkt Avusturya’dan da yapabilirler. Başvuru için ayrıca 120 Euro ödeme yapmanız gerekiyor.

Elimden geldiğince anlaşılır bir şekilde açıklamaya çalıştım, yine de açık olmayan bir yer kaldıysa yorum bırakarak sorarsanız yardımcı olmaya çalışırım.

7 comments on “Avusturya Aile Birleşimi Vizesi”

  1. Merhaba iyi akşamlar ben avusturya da yaşıyorum ve türkiyede evlendim ve eşim ve birde 7 yasinda kız çocuğu var yanima getirmek için onlari istek yaptım ama ben 2006 da bir trafik kazası geçirdim ve engelim var yüzde elli raparum var ve calismiyorum doktorlar hafif iste calisa bilirsin diyorlar ama 10 sene oldu bir hafif iş bulamadilar ne yapmam lazım eşimi yanima getirmem icin ne yapmam gerektigin anlatirmisiniz bana lütfen teşekkür ederim şimdiden yardımınız için saygılarımla

    Beğen

    1. Merhaba Cemil Bey,
      Yetkili mercilere ulaşarak durumunuzu anlatmanızı ve onlardan en doğru bilgiyi edinmenizi öneririm. Viyana’da yaşıyorsanız MA35 yabancıların vize işlemleriyle ilgileniyor. Kendilerine E-mail veya telefon yoluyla ya da çalışma saatlerinde bizzat giderek bilgi edinebilirsiniz.

      Beğen

  2. Merhaba yok hayir ben viyana da yaşamıyorum niederösterreich krems de yaşıyorum burda nereye baş vurmam lazım bilgileriniz için çok teşekkür ederim

    Beğen

  3. Merhabalar ben türkiyede evlendim avusturya vatandaşıyım eşimi viyana getirmek istiyorum başvurduk konsolosluğa .
    Bizden istenen evraklarda A1 seviyesinde almanca dil sertifikatı istenmiyor . Benim sormak istediğim yenimi geldi bu kanun artık avusturyaya gelmek için türkiyeden sınava mı girmek zorunluluğu var onu öğrenmek istiyorum teşekkürler

    Beğen

    1. Merhaba Yasemin Hanım,
      Entegrasyon sözleşmesi gereği ilk vize alırken A1 dil sertifikası isteniyor. Sanıyorum ki 2011 yılından beri var olan bir uygulama bu, yeni değil.

      Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

w

Connecting to %s